EL MUNICIPI D'ARENY

aren

La Vila i municipi d'Areny, amb una extensió de 119 km2, ocupa un lloc estratègic en la vall del riu Noguera Ribagorçana, en el punt més oriental de la província d'Osca, en la comarca de la Baixa Ribagorça.

Situat en la unitat sud pirinenca central, té un relleu amb gran varietat de paisatges, la majoria pràcticament verges que, juntament  amb la riquesa monumental, dona lloc a un dels paratges naturals més complerts de la comarca de la Ribagorça. El clima continental i una vegetació variada amb predomini de rouredes d'espectacular bellesa.

El nucli urbà és obert, assentat en la vessant allargada d'una serra que el protegeix del vent del nord. L'encant d'aquesta població rau en el traçat medieval dels seus carrers, amb arcs que els creuen, de vegades com a contraforts, i d'altres com a pas elevat d'una casa a l'altra.

El seu casc antic ha esta declarat Conjunt Històric Artístic. Destaquen la seva Plaça Major, amb la Casa del Governador i en la que actualment es troba el Centre d'Interpretació de la Ribagorça. També dignes de veure els carrers de Sant Martí i Els Arcs, i la església del segle XIII.

També les restes d'un antic castell de l'edat mitjana, considerat el primer castell documentat del Comptat de la Ribagorça (any 823). A costat d'una atalaia, es troba una església romànica i el barri intramurs derruït en el segle XVIII. Els treballs de consolidació del turó d'Areny han permès nous descobriments, els arqueòlegs han treballat en l'estudi d'una interessant necròpolis amb tombes antropomòrfiques anterior al segle XI. Capítol a part, el seu Museu dels Dinosaures i els jaciments.

 

T'AGRADA? COMPARTEIX

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest
caCatalà