casa-rural-bernat-huesca-1920x1080
necessites
DESCONNECTAR
Casa_Bernat-37
necessites
GAUDIR
Casa_Bernat-15
necessites
DESCANSAR
Casa_Bernat-15
necessites
DESCANSAR
Casa_Bernat-37
necessites
GAUDIR
casa-rural-bernat-huesca-1920x1080
necessites
DESCONNECTAR

Casa Rural Bernat

El ritme de les estacions a Casa Bernat fa un segle. Com ja se sap, en el món rural el temps és cíclic, les estacions no només determinen el paisatge, també les seves gens veuen condicionada les seves vides per aquest repetir de les feines. Tot acaba i torna a començar de nou.

La besàvia Pilar va arribar a casa Bernat amb 18 anys per casar-se amb el besavi Ramón a l'any 1908. De les persones que van viure anteriorment a la casa només en sabem per documents legals. En aquella època les comunicacions actuals no existien, una economia d'autarquia condicionava el treball quotidià.

Va arribar a la primavera, época de sembra, una primavera sempre esquiva que es resisteix a manifestar-se en les zones del Pirineu, quan es poda la vinya i s'esperen les pluges que asseguraran les collites. Al maig, per Sant Isidre, Casa Bernat havia estat sovint, centre del ball de la festa major, una gran saló de la planta principal acollia els habitants de la comarca i tota la casa s'omplia amb la música de l'acordió.

Amb l'estiu ja no quedava temps per a res que no fos el feixuc treball de la recollida del cereal. Abans de la sortida del sol ja s'iniciava la sega, després es faria la trilla a l'era per separar el gra de la palla. Aquesta es quedaria al paller pels animals, mentre que el gra assegurava el pa per tot l'any. Totes les mans eren necessàries, una tempesta amb pedra podia acabar amb la principal collita de tot l'any.

La tardor era època de verema, el vi va ser durant molt temps el producte de la comarca que més ingressos proporcionava al seus habitants. El clima permet aquí uns cultius que a les poblacions situades més al nord es del tot inviable per les baixes temperatures. La manca de carreteres i altres mitjans de transport que no fossin la tracció animal obligava als habitants d'alta muntanya a abastir-se del vi que els quedava més a prop.

La planta baixa de la casa estava ocupada pels graners, corrals pels animals i el celler. Aquest disposava de grans tines de roure on fermentava el raïm que després s'hauria de premsar per obtenir-ne el vi. Aquesta zona de la casa està construïda dins de la terra, cosa que evita canvis bruscos de temperatura que puguin alterar el vi. L'aigua subterrània permetia la utilització d'un pou que era aprofitat per beure els animals, neteja etc.

La tardor també era temps de conserves: tomàquets, pebrots, melmelades, codonyat...L'arribada del fred acabava amb totes aquelles fruites i verdures que no poguessin sobreviure a l'hort sota una barraca de boixos. En les golfes de la casa es guardaria durant l' hivern pomes, peres, fruits secs...En aquesta part de la casa l'avi Lluís tenia també les seves arnes d'abelles.

A l' hivern es feia la matança del porc, l'àvia Conxita guardava en antigues cassoles de fang la carn adobada amb oli que es guardaria fins a l'estiu. Embotits i pernils que es secarien amb el clima sec de l' hivern i que juntament amb la llet de la vaca, el pollastre dels dies festius i algun xai completaven l'alimentació.

L'avi Lluís i l'àvia Conxita van deixar Casa Bernat l'any 1980, la seva avançada edat ja no els permetia continuar les seves activitats quotidianes. Segur que mai van poder imaginar que la que va ser la seva casa seria avui, totalment reformada, la que us podem oferir.

UN LLOC ÚNIC

Casa Bernat

L'avi Lluís i l'àvia Conxita van Deixar Casa Bernat l'any 1980, su avançada edat ja no a els permetia continuar els Seves activitats quotidianes. Segur que mai van poder imaginar que la que va ser su casa seriosa avui, totalment reformada, la qual us Podem oferir.

activitats

cultura-actividades-

Cultura

Una zona rica en ubicacions medievals, romàniques i de gran valor paleontològic.

Congost-de-Mont-rebei-

gastronomia

Disfuta de les delícies de la zona.
Somontano: Una de les àrees vinícoles més importants de la Península.

gastronomia-actividades

Muntanya

Una gran varietat de rutes on podràs veure paratges naturals únics per la seva fauna i flora.

caCatalà